Die groot vraag

Monoloog – Hoërskool
Pieter Jordaan
'n Jong seun wat 'n meisie probeer kry.
Ouderdomsgroep: Graad 8-10
Karakter: Pieter – soek ‘n meisie

Die groot vraag

(Stap na meisie toe) Haai! Lynette reg? Ek neem aan jy ken my naam. Nie? In elk geval, ek is Pieter. Jy het my al seker by die klas gesien? Nee? Ek sien, maar ek het saam met jou klas. (‘n Paar oomblikke stilte).
Ek het maar net gewonder of … of het jy …? Ekskuus, ek weet nie wat dit vandag met my is nie. Lynette, is daar iemand anders … ek meen … ‘n spesiale iemand, soos byvoorbeeld, jy weet … ‘n ou … soos in ‘n kêrel of iets … jy weet, in jou lewe.

(‘n Oomblik se verbasing, dan weer gladdebek) Jy jok seker! ‘n Meisie so mooi soos jy … sonder ‘n ou? Met daardie diep bruin ogies en dimpels van jou moet jy seker hard baklei om hulle van jou lyf af te hou. Ag, jy probeer nou net weer skaam speel.

Nee, Lynette, wat ek eintlik wil sê is (stotterend) … ag jy weet … ek het maar net gewonder of … as jy dalk … vir Saterdag … dit hang natuurlik van jou af. Wat ek eintlik probeer sê is … ek gaan nou in elk geval Saterdag daar by die dam piekniek hou … so as jy so voel … dan is jy welkom om … ek bedoel … dan kan jy gerus … miskien … saamkom … of nes jy wil.

(Met skielik geforseerde selfvertroue) Jammer, natuurlik is jy besig, ek moes geweet het. Nee, sien, ek het juis onlangs so moes baklei om die meisies van my af weg te hou. Ja, regtig. Mooi meisies. Daardie Marais-tweeling, ken jy hulle? Ja, daai blondines. Hulle kan my mos net nie uitlos nie … 
(Oomblik stilte, dan effens uit die veld geslaan.) Nee, hulle het nie kêrels nie. Waar hoor jy dit?
(herstel van die onsekerheid) Hulle is net nie my tipe nie. Heeltemal te los vir my. En buitendien, jy weet seker hoe baie hulle van hulle self dink, en dit pas nie heeltemal by my nie. Ek dink ek sou baie meer in gemeen hê met ‘n meisie (meer aarselend) soos … ek meen … ek en jy kon dalk … jy weet.

Dis nou juis hoekom ek gedink het … nou dat al hierdie meisies buite my smaak val … en jy heel duidelik nie in ander ouens belangstel nie … wil jy nie dalk … jy weet … as jy dink dis ‘n goeie idee … en ek wil nou nie hê dit moet vir jou snaaks klink of iets nie … maar dis nou net as jy belangstel … miskien daaroor dink om … om … my meisie te wees?

(oomblik stilte) Nee? (weer stilte en dan vinnig hervat) Oraait dan , sien jou later.

(vir homself) Ag nee man, Pieter. Kry bietjie selfvertroue en maak oop jou mond.

(kry skielik lewe) Haai daar, jy is mos Rika, reg? Ja, man. Jy ken seker my naam, ek het saam met jou klas. Nee? Man, ek is Pieter. Onthou jy? Nee? Kyk maar bietjie uit, ek is in daai klas.

Luister Rika … ek het net gewonder of jy nie dalk my meisie wil wees nie, siende dat ons so goed oor die weg kom? Nee? (met amperse dadelike oorgawe) Nou maar oukei. Baai dan.

(mompel by homself) Vroumense! Ek wil nooit weer met hulle iets te doen hê nie. So lank as wat ek lewe wil ek nie weer in ‘n meisie se bakkies vaskyk nie. Veral nie as hulle so (kyk na links vir ‘n meisie wat aankom) … so lank, slank, blond … en beautiful is nie. Nee (ruk kop weg), ek het my besluit geneem oor my liefdeslewe. Hulle veroorsaak vir my net smart en drama en in elk geval het ek nie tyd vir ‘n gefliekery en pamperlangery nie. So waar as vet…..ek dink ek het so pas groot geword. No woman no cry is my motto van vandag af.

(draai om wanneer die blonde meisie hom op sy skouer tik) Ja, dis reg, ek is Pieter … en jy is? Michelle … ek sien. Vanaand? Kyk, Lynette en Rika het my ook gevra vir vanaand, maar vir ‘n meisie met sulke helder blou ogies en diep dimpeltjies soos joune sal ek seker nie nee kan sê nie, of hoe? (stap tevrede weg)

Pieter Jordaan
Die tekste is geskryf deur Skryfkunsstudente aan die Noordwes-Universiteit (Potchefstroomkampus).
2002-11-01
Kopiereg Pieter Jordaan

As jy dié stuk wil opvoer, stuur ‘n versoek aan kollig@storiewerf.co.za
met jou naam, ouderdom, die titel, en waarvoor jy dit wil gebruik.

0
Would love your thoughts, please comment.x