Chris Barnard

Chris Barnard is 'n belangrike sestigerfiguur. Hy skryf romans, kortverhale, essays, sketse, dramas, draaiboeke, hoorspele en jeugverhale.

Chris Barnard is op 15 Julie op Mataffin in die distrik Nelspruit gebore. Sy pa was ‘n sitrusboer en sy ma ‘n huisvrou. Hy wou reeds toe hy agttien was, ‘n skrywer word, hoewel toetse getoon het, dat hy nie taalkundig aangelê was nie. Barnard studeer op UP en neem onder andere taalvakke soos Afrikaans, Engels en Frans. Hy was ook gedurende sy studiejare redakteurs vir die joolblad, die literêre jaarblad en die eerstejaarsgidsblad. Na sy BA-graad word hy joernalis by onder meer Die Vaderland, Dagbreek & Sondagnuus, Brandwag en die Huisgenoot. Hy is in 1962 getroud en daar is drie seuns uit die huwelik gebore. Hy besoek Frankryk in die middelsestigerjare en is daarna uitgewer by die Afrikaanse Persboekhandel. Hy word beskou as ‘n belangrike sestigerfiguur. In 1978 trou hy vir ‘n tweede maal met rolprentmaker, Katinka Heyns. In samewerking met sy vrou word hy filmvervaardiger en draaiboekskrywer (onder andere Die storie van Klara Viljee en Paljas). Hy maak ook dokumentêre rolprente vir televisie. Hulle woon tans langs die Hartebeespoortdam en hy boer met lemoene en makademianeute op hulle plaas, Thulani.

Chris Barnard publiseer op veertienjarige leeftyd ‘n gedig in Patrys wat met ‘n prys bekroon word. Gedigte, kortverhale en sketse verskyn ook tydens sy studentejare in universiteitsblaaie. Later lewer hy belangrike bydraes as prosaïs (kortverhaal, essay, skets) en dramaturg (verhoogproduksies en hoorspele). Hy verower die C.N.A.-prys onderskeidelik in 1961 en 1968 vir sy debuutnovelle, Bekende onrus asook vir die kortverhaalbundel, Duiwel-in-die-bos. Laasgenoemde bundel saam met die roman, Mahala, word in 1973 bekroon met die Hertzogprys. Mahala verower ook die W.A.Hofmeyr-prys. Sy hoorspele, by name Die rebellie van Lafras Verwey, word bekroon met die S.A.U.K./BRT- en Akademiepryse. Hy ontvang die Hertzogprys weer vir drama in 1991.

Boela van die Blouwater (1962) is Barnard se eerste jeugroman. Ander jeugromans is Danda, Danda op Oudeur en Voetpad na Vergelegen.

PUBLIKASIES SLUIT IN:

  • Boela van die Blouwater (1962)
  • Danda (1974)
  • Danda op Oudeur (1977)
  • Voetpad na Vergelegen (1987)

Scheepersprys vir Voetpad na Vergelegen (1991)

Skrywersinligting uit Van Patrys-hulle tot Hanna Hoekom: ‘n Gids tot die Afrikaanse kinder- en jeugboek. Die redakteurs is Gretel Wybenga en Maritha Snyman. LAPA-Uitgewers. Vollediger inligting is beskikbaar in Van Patrys-hulle tot Hanna Hoekom.
Storiewerf
2009-06
0
Would love your thoughts, please comment.x