Hans du Plessis

Hans du Plessis

Hans du Plessis is 'n woordmens van formaat: taalkundige, navorser, akademikus, digter, dramaturg, rubriek-, roman- en jeugboekskrywer

Hans du Plessis is op 15 Januarie 1945 in Pretoria gebore. Hy matrikuleer aan die Afrikaanse Hoër Seunskool, Pretoria en behaal ‘n B.A. aan die Universiteit van Pretoria. Terwyl hy onderwys gee, verwerf hy ook die U.O.D., Hons. B.A. en M.A, laasgenoemde twee met lof, aan UNISA. In 1975 verwerf hy ‘n doktorsgraad in Afrikaanse Taalkunde ook aan UNISA. Daarna volg hy ‘n postdoktorale kursus in die linguistiek aan die Universiteit van Harvard. Hy woon verder in 1991 skryfskole in Iowa en Oklahoma by.

Na ses jaar as hoërskoolonderwyser, word hy by Unisa as lektor aangestel en daarna senior lektor by die RAU. In 1981 word hy professor in Afrikaanse Taalkunde aan die Potchefstroomse Universiteit vir Christelike Hoër Onderwys. In 1990 word hy Direkteur van die ATKV-skryfskool van die NWU se Potchefstroomkampus. Hy tree aan die einde van 2011 af en word voltyds skrywer en navorsingsgenoot in die Navorsingseenheid vir Taal en Literatuur in die Suid-Afrikaanse konteks van die Noordwes-universiteit, Potchefstroomkampus.

Hy het reeds 160 publikasies agter sy naam, en debuteer in 1978 as skeppende skrywer met die digbundel Kleinwild. Sy akademiese publikasies sluit taalkundehandboeke en taal- en letterkunde-artikels in nasionale en internasionale tydskrifte in.

Sy skeppende werk sluit ses digbundels, drie jeugromans en ses romans in. Verder publiseer hy ook vele gedigte, rubrieke en kortverhale. Ses verhoogstukke uit sy pen word by verskillende kunstefeeste opgevoer. Sy sesde roman verskyn binnekort.

Hy is bekroon met die C.R. Swart-prys vir tienertoneel, die ATKV-kinderboekprys, `n erepenning van die SA Akademie en die CBSA-prys vir beste publikasie, algemene Christelike literatuur.

Tussen 1985 en 2010 dien hy in verskeie komitees en direksies, waaronder die Taalkommissie en die Taalbeplanningskommissie van die S.A Akademie: voorsitter van die Taalkomitee en lid van die Hoofbestuur van die FAK; vise-voorsitter en voorsitter van die ATKV- direksie; voorsitter van die direksie van Lapa-uitgewers en in die direksie van die Aardklop Nasionale Kunstefees, Hy was ook lid van die Artes-beoordelaarspaneel en van die CNA-prys vir Letterkunde en lid van die hoofbestuur van die Afrikaanse Skrywersgilde.

Hans du Plessis is getroud met Magdaleen Potgieter en hulle het vier getroude seuns en agt kleinkinders.

Inligting verskaf deur Hans du Plessis, April 2014
Hans du Plessis
2014-04
0
Would love your thoughts, please comment.x