Johan Bekker

Johan Bekker (1918 - 1985) is 'n produktiewe skrywer - veral van avontuur- en spanningsverhale vir die jeug.

Johann Bekker is op 13 April in die Klerkdorpse distrik op die plaas, Opraap, gebore waar hy ook aan ‘n tweemanskooltjie skoolgaan. Sy hoërkoolloopbaan voltooi hy aan die Hoërskool Gimnasium in Potchefstroom. Hy verwerf ‘n BA-graad en ‘n onderwysdiploma aan die Potchefstroomse Universiteitskollege waarna hy vir ‘n jaar in Pretoria skoolhou. In 1941 word hy hoof van ‘n tweemanskooltjie naby die Loskopdam. Hier het hy heelwat tyd gekry om te skryf, maar moes later weens gesondheidsredes verhuis. Hy hou skool aan die Rooipoortskool, word in 1948 visehoof van Soutpansdrifskool en die volgende jaar hoof van Hekpoortskool. In 1947 behaal hy ‘n B.Ed. en in 1950 ‘n M.Ed. oor die onderwysgeskiedenis, beide aan die Potchefstroomse Universiteit. Hy behaal ook ‘n D.Ed. Hy is outeur van vele vakpublikasies en was later verbonde aan die onderwyskolleges van Pretoria en Heidelberg, en die universiteite van Suid-Afrika en Durban-Westville. Sedert 1967 was hy professor aan laasgenoemde universiteit. In 1976 word hy deur die Minister van Kleurlingsake as voorsitter van die adviesraad vir die opleiding van Kleurlingonderwysers benoem. Bekker was ook baie aktief op kulturele en godsdienstige gebied op plaaslike, provinsiale en nasionale vlak. 
Hy is in 1942 met Betsie Booyens getroud en het twee seuns. Bekker was baie lief vir sport , vakansie in die bosveld, en reis na die wildernisse van sy eie land.

Bekker debuteer in 1943 met ‘n vervolgverhaal in die Loopbaangids, waarvoor hy ook ‘n prys verower. In die veertigerjare verskyn Pikkie en die Seunsbende, Snaakse gebeurtenisse op Boshoek en Buffeltemmer as vervolgverhale in Die Jongspan. Eers- en laasgenoemde is later in boekvorm uitgegee. Met ‘n Christelike verhaal, Dakka se groot avontuur (1947), verwerf hy ‘n C.S.V-Boekhandelprys.

Hoewel Het van Verlangekraal (1960) vanuit die perspektief van ‘n simpatieke volwassene aangebied word, is dit wyd deur kinders gelees en is dit Bekker se bekendste roman. In 1962 is dit deur Carfo verfilm en weer in 1983/84 deur Jan Scholtz-Films vir TV-beeldsending.

Kobus in Meerminland (1962) is twee fantasieverhale bedoel vir kleuters of jong kinders.

In Avonture in Smenskie-land verwerf die tandlose Jantjie met groot moeite en geduld weer vir hom in Smenskieland ‘n stel tande.

In Cessna vermis (1963) gaan soek ‘n klompie jongmense na ‘n vermiste Cessna in die Noord-Transvaalse bosveld.

Buffeltemmer (1965) vertel die verhaal van ‘n wit seun en meisie wat beide apart onder swart mense grootgeword het, en die seun se soektog na haar.

Diamantsmokkelary in die Namib-woestyn naby Swakopmund is aan die orde in die ligte spanningsverhaal, Roel Keet en Kie (1980).

Die rooi wal (1979) en Duin Drie (1981) is avontuurverhale wat in die woestyn afspeel.

In die bekroonde Boereoorlogroman, Waghond van Hartbeeslaagte (1984) is die veertienjarige Christof Joubert, wie se pa deur die Engelse gevang is, verskeur tussen sy lojaliteit aan sy volk en sy gesin wat haweloos agtergebly het nadat hulle plaasopstal afgebrand is.

PUBLIKASIES SLUIT IN:

 • Buffeltemmer
 • Cessna vermis
 • Dakka se groot avontuur
 • Duin Drie
 • Het van Verlangekraal
 • Hoog bo die Ururamba
 • Jimbo
 • Kobus in Meerminland
 • Die Palomino
 • Pikkie en die Seunsbende
 • Roel Keet en Kie
 • Die rooi wal
 • Snaakse gebeurtenisse op Boshoek
 • Waghond van Hartbeeslaagte
Skrywersinligting uit Van Patrys-hulle tot Hanna Hoekom: ‘n Gids tot die Afrikaanse kinder- en jeugboek. Die redakteurs is Gretel Wybenga en Maritha Snyman. LAPA-Uitgewers. Vollediger inligting is beskikbaar in Van Patrys-hulle tot Hanna Hoekom.
Storiewerf
2009-01
0
Would love your thoughts, please comment.x