Daar was so baie wat ek oor en oor gelees het

As kind het ek in die Noord Transvaal op ‘n plekkie met die naam van Alma groot geword. Die “dorpsbiblioteek” was ‘n kamer aan die kant van ons huis gewees. Ek het gevolglik enige tyd van die dag of nag vrylik toegang gehad tot die vier vaal kaste vol boeke. Een maal ‘n maand het die provinsiale boekebus al die pad van Nylstroom af gekom om boeke om te ruil. Dit was elke keer vir my ‘n hoogtepunt gewees, om met die trappie in die bus in te klim en al die nuwe boeke te ruik. Om ‘n lang gesprek met Mevrou Veldsman, die reisende bibliotekaresse, te voer, wat duidelik die selfde gevoel vir boeke as ek gehad het. En om as die bus weg is, iewers onder ‘n boom te gaan sit en lees en lees en lees.

In die laerskool was ek dol op Elsabe Steenberg se boeke. Later op universiteit het ek haar somtyds op die kampus gesien, maar was altyd te bang/skaam om ‘n gesprek te begin. Blou is ‘n Bokkie en Boom, bomer boomste sal altyd gunstelinge bly! Ek was ook gek oor Helena Lochner, Hester Heese en C.S. Badenhorst se boeke, onthou jy nog die bloeddorstige Assie? Danda op die oudeur het my aangegryp soos min ander boeke en ek wens Chris Barnard wil meer/weer vir die jeug skryf. Ag, daar was so baie wat ek oor en oor gelees het, Jeanetta, die Tessa- en Groenheuwelreekse, Fritz Deelman, die Buiter en natuurlik Die Uile. Keurboslaan en Maasdorp lees ek nou nog gereeld en verlustig my steeds aan die wonderlike Doktor Serfontein. O ja, en dan was daar die (seker nou, polities uiters onkorrekte) Offerland en Gelofteland.

As volwassene probeer ek hard om by te bly met dit wat met jeugboeke gebeur. Maar helaas, grootmens leesstof maak dit moeilik om elke nuwe Afrikaanse jeugroman wat verskyn, te lees. Ek het egter steeds my gunstelinge, Barrie Hough (veral My Kat word herfs), Janie Oosthuysen (Klara en die blafdemper), Phillip de Vos (Vincent van Gogga), George Weideman (Optog van die Aftjoppers), Franci Greyling (Die meisie van Melrosehuis) en De Waal Venter se verhaal, In die klein Woud, om maar net enkeles te noem. Op die oomblik spandeer ek elke vry sekonde aan Harry Potter. Oe, ek geniet die boeke iets aller verskrikliks!

Solet Scheeres
Jeugboekskrywer
2005
0
Would love your thoughts, please comment.x