Kuier by Jaco Jacobs

Willemien en Magde-Mari Greeff het met Jaco Jacobs gesels oor sy boek Troetelgedrog en gehoor dat hy ook ander interessante gedrogte in sy lewe het.

Willemien: Wat doen jy?

Ek studeer Kommunikasiekunde aan die Universiteit van die Vrystaat. Ek is vanjaar ‘n derdejaar.

Magde-Mari: Waar bly jy?

Ek het so half-en-half twee huise – terwyl ek studeer, bly ek in Bloemfontein in ‘n woonstel, en vakansies bly ek by my pa-hulle in die Karoodorpie Carnarvon.

Willemien: Wat doen jy in jou vryetyd en wat in jou gunsteling stokperdjie?

Ek lees baie, en ek is verslaaf aan fliek en aan boekwinkels. Ek kuier ook graag saam met my vriende. Ek skryf vir ‘n stokperdjie. Daar is nie eintlik tyd om veel anders te doen nie.

Magde-Mari: Sal jy graag ‘n opvolg vir Troetelgedrog skryf?

Ek dink nie ek wil regtig ‘n vervolg op Troetelgedrog skryf nie – ek hou van die einde soos dit is. Dit maak ‘n mens tog ‘n bietjie nuuskierig oor wat verder gaan gebeur, en ek hou baie van sulke boeke. Ek wil hê elkeen wat die boek lees, moet self besluit wat verder gaan gebeur. Ek wil nie die lesers se pret bederf met ‘n vervolg nie. Miskien sal ek ‘n vervolg oorweeg as genoeg mense daarvoor vra!

Willemien: Watse soort boeke wil jy nog skryf?

Ek wil nog graag ‘n fantasieboek skryf, vol drake en trolle en towerstene en goed – die boek is om die waarheid te sê al halfpad. (Die storie se naam is Die Draakslagter wat Chicken was.) Maar ek sukkel om tyd te kry om dit klaar te maak.

Willemien: Sal jy graag grillers wil skryf?

JA! Ek is verslaaf aan grilboeke. Dis vir my die lekkerste goed op aarde om te skryf.

Magde-Mari: Het jy ‘n troeteldier?

Ja. Maar ek hoop nie julle gaan dink ek’s weird as ek sê wat dit is nie – ek het ‘n troetelslang. Haar naam is Queen Shirley en sy bly in ‘n tenk in my woonstel. In Carnarvon het ek nog ‘n hond en twee katte ook, en ek het ‘n troppie skaap op my pa se plaas.

Magde-Mari: Wat eet hy?

Wel, die slang eet pasgebore muise of rotte. Mens noem dit pienkies. My vrieskas is vol gevriesde muisies. Gruesome, ek weet! Gelukkig koop ek hulle klaar gevries by die troeteldierwinkel.

Willemien: Wanneer het jy begin skryf? (jou eerste boek)

Ek het op laerskool al begin skryf. My eerste boek het ek aan die einde van matriek klaargemaak, maar dit is nog nie gepubliseer nie. Dit verskyn volgende jaar by Human & Rousseau. Die titel is Pretpark. Ek het ook op skool al vir Sarie begin tydskrifstories skryf.

Willemien: Wat is jou ander boeke se name?

Troetelgedrog is my eerste publikasie. Maar oor ‘n maand of twee publiseer ek twee rugbyboeke, Duskant die doodlyn en Rugbypret, en die volgende boek in Lapa-Uitgewers se Grille en Goeters-reeks verskyn ook oor ‘n paar maande. Die titel daarvan is Tande, en dit gaan oor ‘n onderwyseres wat ‘n weerwolf is.

Magde-Mari: Hoe oud is jy?

Ek is 21.

Willemien: Hoe lank het jy aan Troetelgedrog geskryf?

Gits, ek kan nie eintlik onthou nie. Seker so twee maande. Maar daar was ‘n ruk in die middel wat ek nie geskryf het nie, want ek het nie ‘n clue gehad wat volgende moet gebeur nie!

Willemien: Wat het jou geinspireer terwyl jy geskryf het?

My sussie, Telana, se Tamagotchi. Sy het dit begin afskeep, en toe besluit ek om dit te begin versorg. Eendag het daar “Clean Me” of so iets op die skerm gestaan, en toe ek aan die agterkant van die speelding kyk, loop daar batterysuur uit! Ek het gedink dit was vrek scary.

Willemien: Wat was vir jou die beste deel van die boek?

Hmmmmmm. Dis nogal ‘n moeilike vraag. Ek dink die deel waar Anita-hulle in Meneer Grinaker se winkeltjie ingaan. Die papegaai is vir my ‘n cool idee – dit was groot pret om daai advertensierympies uit te dink!

Willemien en Magde-Mari: Ons dink dis ‘n wonderlike boek. Ons hoop om nie te lank op nog ‘n interessante nuwe boek te moet wag nie. Ons sal ons oë oop hou.

Baie dankie. Ek is bly julle het die boek geniet. En julle sal nie baie lank hoef te wag vir my volgende boek nie – hou Storiewerf dop!

Onderhoud deur Willemien (13) en Magde-Mari (10) Greeff van Laerskool Olienpark Brits.
Augustus 2001
0
Would love your thoughts, please comment.x