Uit die verre Kuala Lumpur

Jana Kotze
My naam in Jana Kotze. Ek is 9 jaar oud en bly vanaf 30 Desember 2008 in Kuala Lumpur.

My naam in Jana Kotze. Ek is 9 jaar oud en bly vanaf 30 Desember 2008 in Kuala Lumpur. My sussie se naam is Lia en sy is 6 jaar oud. My pa het kom werk hier in die Petronas “twin towers”. Ons geniet dit baie in Maleisië, maar ek verlang ook baie na my oupas en oumas in Suid-Afrika. My ouma en oupa in die Kaap pos elke week vir my en my sussie iets. Dit is baie lekker om pos in die posbus te kry. Hulle het verlede jaar vir ons kom kuier en dit was so lekker om hulle by ons te hê.

Ek gaan na ‘n Britse Internasionale skool en dit was aan die begin vir my baie moeilik om na die groot skool te gaan en heeldag na Engels te luister. Ek het partykeer baie gehuil en huis toe verlang. Ek het in SA graad 1 klaar gemaak en hier moes en die laaste kwartaal van graad 3 begin, ek toe het baie werk gehad om in te haal. Ons moes ook sommer vinnig gewoond raak aan al die verskillende kulture, gelowe en kos. Dit is baie lekker om maats te hê van reg oor die wêreld. My beste maats is van Engeland en Maleisië. Ek het ook maats van Japan, Korea, die Ukraiene, Italië en Denemarke. Ons het ook al dierbare maats van SA en party naweke kuier ons saam en dan braai ons lekker.


Hier is ‘n foto van my en Lia by ons skool. Dit was internasionale dag. Ek wou graag soos ‘n voortrekkerdogterjie aantrek en Lia het gehou van die Afrikastyl.

Die mense praat Bahasa Malay en ons het al baie gelag oor goed wat verkeerd verstaan word. Ons het al geleer om ‘n paar woorde te praat. So nou kan my ma darem die regte petrol in die kar gooi en die regte kos bestel. Maleisië is bekend vir baie lekker kos. My gunsteling is nasi kandar, dit is rys en verskillende kerries wat op ‘n piesangblaar bedien word, dan eet mens met jou hand. Byna alle kos hier het chillies in, maar ek en my sussie eet dit ook nou al en geniet dit baie. My sussie eet graag roti chanai, dis ‘n soort pannekoek wat mens in kerriesous doop. Daar is nog baie soorte kos. Noedels en rys is deel van alles. Die snaakste kos vir ons is ‘n soort nagereg wat gemaak word van fyn ys, daaroor gooi hulle verskillende strope, mielies, swart bone en jellierige goed. Dit proe nogal lekker maar ons het dit nog net een keer geëet. Die boontjies en mielies proe te snaaks saam met die soet stroop.

Ons vier ook baie feeste hier saam met die Chinese, Indiërs en Maleiers. Januarie is dit Chinese Nuwe Jaar en dit hou aan vir 6 weke. Dan skiet almal baie klappers om die bose geeste weg te jaag. Dis ‘n groot lawaai elke aand en ons slaap dan baie min. Die jaar is die jaar van die Tier op die Chinese Kalender. In Augustus is dit Ramadahn vir die Moslem mense. hulle mag dan vir ‘n hele maand net eet as die son sak en voor die son opkom. Dan kry mens baie lekker kos by al die restaurante. Dan is daar ook Deepavalii, die fees wat die Indiermense vier. Met elke fees mag ons die tradisionele drag van daardie mense aantrek skooltoe. Ons leer baie van ander mense en hulle leer van ons. Ons gaan Sondae na ‘n Kerk toe in die stad en my maats vra my baie uit oor wat ek glo.

Hier is nie vier seisoene nie, net ‘n reënseisoen en ‘n droë seisoen. Dit is altyd warm. Ons swem elke dag, net as dit donderweer mag ons nie swem nie. Ons moes ook gewoond raak aan die vreeslike donderstorms, soms klink dit soos bomme wat val en die vensters ratel. Teen vier uur in die middag begin dit gewoonlik reën. In die droë seisoen reën dit minder as in die nat seisoen, dan is dit monsoon en die reën val soos ‘n gordyn. Baie vinnig stroom die water dan sommer enkeldiepte in die pad af. Ons reën baie nat, maar dis warm reën. Mens voel altyd taai en natgesweet, maar na ‘n rukkie word mens gewoond daaraan dan sweet mens nie so baie nie. 

Dan is daar ook al die lekker plekke waar ‘n mens kan vakansie hou. Ons was al by baie mooi eilande rondom Maleisië, Thailand, Cambodia, Singapoer. En Oktober gaan ons Vietnam toe. Dit is lekker om al die plekke te sien.

Maar die beste plek is nog Suid-Afrika. Ons sal seker nog een jaar bly en dan teruggaan Kaap toe. Tot dan geniet ons alles wat ons hier kan doen en leer.

Baie groete
Jana

Jana Kotze
2010-11
0
Would love your thoughts, please comment.x