Urban Hero

Monoloog – Hoërskool
Daniëlla du Plooy
Johnny, `n sekuriteitswag in `n winkelsentrum. Hy gaan die kinderhuis-seuns op 'n funksie toespreek.
Ouderdomsgroep: 15+ jaar
Karakter: Johnny, `n sekuriteitswag in `n winkelsentrum. Ongeveer 26 jaar oud, sal as ‘eenvoudig’ beskryf. Is ‘macho’ aangetrek, fake leer motorfietsbaadjie, swart jean is effens te kort met tekkies aan sy voete. Het heeltyd kougom in sy mond, gedurig aan’t kou. Kom voor as `n ou met te veel selfvertroue. Oorskat homself egter.
Stel: Johnny staan voor `n gehoor, hy gaan die kinderhuis-seuns op ‘n funksie toespreek.

Urban Hero

(JOHHNY SIT OP `N STOEL EN STAAN DAN OP GEREED OM TE BEGIN. VRYF DEURENTYD SY HANDE TEEN MEKAAR WANT HY IS ONGEMAKLIK)

Haai, haai julle ouens. Eks nie eintlik die tipe ou wat speeches en dinge gee nie. Maar die anties hier by julle het mooi gevra en dis vir `n goeie cause.

(LAG, NOG EFFE SENUAGTIG)

Anyway, hulle het gevra ek moet julle my storie kom vertel. Dalk weet julle daarvan, as julle die koerant lees en so, maar ek sal maar voor begin vir die wat nie weet nie.

(STOP `N OOMBLIK, TREK SY BAADJIE UIT. NOU MEER SELFVERTROUE)

Okay, so hier was ek, in hierdie einste weeshuis. Nes julle. En nes julle – kom ons wees nou maar straight – weggegooi deur my mense. Maar whatever, ek was beter af hier. Ek was nie stupid nie, het standerd agt gemaak en als. Toe gaan leer vir mechanic, maar dit het nie gewerk nie. Ek het bietjie wel, te veel op die job gedrink.

(BEDUIE MET SY HAND ASOF DIT `N BOTTEL IS)

Toe fire hulle my. Hulle doen dit as mens te veel drink terwyl jy eintlik gearboxes moet change. Want dan change jy dinge bietjie verkeerd. Ek’t een antie se kar helemal opgeneuk. Ek moes pay vir die skade en toe my goed vat en loop.

(RAAK MOEG VIR STAAN EN GAAN SIT OP DIE STOEL, RUGLEUNING NA VOOR)

Ek’t niks gehad om te doen nie en ek en paar tjomme het so oral rond gebly. Baie van die tyd was ons maar lekker op `n trip.

(DINK `N OOMBLIK NA, KYK NA DIE GEHOOR, WYS `N WAARSKUWENDE VINGER)

Julle laaities moet wegbly van drugs, hoor? Daai goed is sleg vir jou. Ek’t ook gesteel en so. Later maar gebedel. Maar elke mens kry mos maar sy turning point. Een dag klop ek aan `n voordeur…

(VOER NOU DIE BEWEGINGS UIT SOOS HY VERTEL, bv KLOP AAN DENKBEELDIGE DEUR)

…en `n anner snotneus outjie maak oop. Hy sê “Yes?” 
Ek sê “Hoezit laaitie het jy nie geld of iets vir `n honger ou nie?”
Hy sê “Gaan jy drank koop?” 
Ek dog toe hy`s een van daais. Die holy’s. Ek sê toe “Nee, promise.”
En daai laaitie sê vir my “Sorrie, ek gee net geld vir drank.”
En hy lag en klap die deur toe. Dink dis moerse snaaks. Toe dag ek: “Jislaaik, Johnny as `n laaitie al met jou joke dan flippen weet jy dis nou verby.”

(STAAN WEER OP EN BEGIN OOR VERHOOG LOOP. HY VERTEL NOU LEKKER)

So toe kry ek `n job. As karwag. Niks grênd nie, maar darem. Ek het altyd as die mense geld gegee gesê: “Dankie, mevrou, die Here seën jou.” Mense laaik dit om te hoor hulle is ge-bless. Ander kere het ek gevra dat as hulle bid, moet hulle bid vir Johnnie vir beter werk. Hulle prayers moes gehelp het want ek was nogal `n goeie watch en na `n jaar is ek ge-upgrade tot mall security. Baie nagskof. Paar maande so gewerk, die lewe was fine en ek was happy. Wou niks meer hê nie. Dis nogal `n job met responsibility, hoor. Die mense se lewens is in jou hande. Hulle trust jou.

(STAP OP EN AF ASOF HY IN DIE SENTRUM IS, HOU `N DENKBEELDIGE GEWEER IN SY BELT VAS)

Anyway, so een aand was ek besig om te patrol in die mall. Dit was laat, so twee uur die oggend. Toe ek om die hoek by die apteek kom, sien ek ouens wat bietjie scaly lyk daar by die bank se kant. Ek staan toe so dat hulle my nie sien nie en check dinge uit.

(BEWEEG AGTER DENKBEELDIGE VOORWERP IN EN LOER AGTER DIT UIT)

Ek sien toe dinge is nie lekker nie: hierdie ouens is op `n mission. En dit lyk nie goed nie. Hulle gooi heeltyd vir mekaar sulke signals en so. Ek move oor na die ander kant…

(BEWEEG OOR DIE VERHOOG, DENKBEELDIGE GEWEER TEEN SY BORS)

Ek dog toe, for sure sal ek hulle kan handle. Maar ek bel toe maar die polisie, net om veilig te wees, jy weet. Hulle kom toe en hel, ek was reg, hulle wou die bank rob. Die polisie het al glo `n ruk hierdie ouens ge-suspect. Hulle het nooit die kans gehad om hulle vas te trek nie. Darie aand was hulle caught red-handed, soos die Engelsman sou sê.

(ONTHOU SKIELIK WEER VAN DIE GEHOOR, DRAAI NA HULLE)

En julle laaities moet nou onthou dis gevaarlike criminals die, né? 
Hulle was al in die bank toe ons hulle betrap. Ek het die deur bewaak om seker te maak nemand kan weghol nie. So, ek het `n key role gespeel.

(STAAN TROTS REGOP, HAK SY DUIME BY SY SAKKE IN)

Van daar af was ek seker wat jy kan noem `n local celebrity. The talk of the town. Ek’t `n sertifikaat van dankbaarheid by die SAPD gekry en alles. Die koerant het selfs my foto kom vat en `n berig geskryf:

(TREK INGENOME `N DENKBEELDIGE LYN IN DIE LUG OM DIE OPSKRIF VOOR TE STEL)

“Wag se flink optrede fnuik boewe.”

(GAAN STAAN VOOR OP VERHOOG, PRAAT ERNSTIG MET GEHOOR)

Maar hoor nou, ten spyte van dit als is ek nog die selfde ou. Fame het my nie verander nie. Maar dit moet net vir julle laaities wys jou circumstances bepaal nie wat jy gaan wees nie. Jy kan beter wees as dit. Ek was daar…

(WYS NA HULLE)

En nou’s ek hier.

(WYS NA HOMSELF, DIE VERHOOG VERDOF BEHALWE VIR HOM, NIE `N BESONDERS INDRUKWEKKENDE FIGUUR NIE, WAT IN DIE LIG STAAN)

…`n Urban hero.

Daniëlla du Plooy
Die tekste is geskryf deur Skryfkunsstudente aan die Noordwes-Universiteit (Potchefstroomkampus).
2004-08-01
Kopiereg Daniëlla du Plooy

As jy dié stuk wil opvoer, stuur ‘n versoek aan kollig@storiewerf.co.za
met jou naam, ouderdom, die titel, en waarvoor jy dit wil gebruik.

0
Would love your thoughts, please comment.x