Marga Jonker

Marga Jonker

Marga Jonker woon in Durbanville waar sy Xhosa as derdetaal aanbied. Sy skryf perdestories, Xhosa-kinderboeke, prenteboeke en gedigte.

Marga Jonker is gebore op 6 Februarie 1964 op Vredenburg aan die Weskus. Sy het grootgeword op ‘n plaas tussen Paternoster en Stompneusbaai.  Sy het gematrikuleer aan die Hoërskool Vredenburg in 1981. Sy het ‘n onderwysdiploma aan die Wellington Onderwyserskollege, ‘n BA graad met Xhosa en Geskiedenis aan die Universiteit van Stellenbosch, en ‘n Verdere Diploma in Vroeë Kinderontwikkeling aan die Randse Afrikaanse Universiteit verwerf.

Marga is tans die Xhosa derdetaal-onderwyseres aan die Voorbereidingskool Durbanville waar sy graad 2- en 3-kinders bekendstel aan Xhosa as derde taal. Sy skryf en ontwikkel die kurrikulum hiervoor en maak rympies en stories om by haar materiaal te pas. Sy glo veeltaligheid lei tot multi-kulturele ontwikkeling. Sy wou van kleins af graag skryf en het gedigte in haar dagboeke geskryf. Sy het egter eers in haar veertigerjare dapper genoeg gevoel om van haar werk in Afrikaans aan uitgewers voor te lê.

’n Prenteboek, Wat is jy Kartoffel, (Lapa Uitgewers, 2010) deur die skrywer en die illustreerder Alzette Prins is deur die Namibiese Kinderboekforum bekroon. 

Marga en haar eggenote, PG, woon in Durbanville saam met hulle drie kinders,  Hardus, Anita en Chris-Jan. 

Publikasies
 
Mede-outeur van drie Xhosa kinderboeke, uitgegee deur Kagiso Uitgewers in 1996. Ibhola kaThembaBamba uBalekiThemba!, en UThemba uneminyaka emihlanu,  Marga Jonker, Lesley Krige, Lyn de la Motte.

Marga se eerste Afrikaanse publikasie was haar storie Die Onskadelike Reënspinnekop in Baba & Kleuter  2000. 

In 2009 word twee van Marga se verse opgeneem in die Nuwe Kinderverseboek, saamgestel deur Riana Scheeprs en Suzette Kotzé-Myburgh en uitgegee deur Tafelberg.

In 2010 verskyn haar geïllustreerde kinderboek, Wat is jy, Kartoffel, in hardeband, uitgegee deur LAPA.  In 2012 ontvang Kartoffel die Namibiese Kinderboekforum se toekenning vir die beste boek in die kategorie geillustreerde kinderboeke.

In 2011 word haar gedig ‘Slegs Bekendes’ opgeneem in Toulopers, saamgestel deur Jaco Jacobs, en uitgegee deur LAPA Uitgewers.

Inligting verskaf deur Marga Jonker – Julie 2014
Marga Jonker
2014-08
0
Would love your thoughts, please comment.x