legendes

Legendes van Ladysmith

Barbara Lewis

As jy op ‘n volmaanaand mooi kyk sal jy hulle dalk sien. Op die oop stuk grond, wat eens ‘n veldhospitaal was, staan die twee verliefdes in mekaar se omhelsing.

In 1899 tydens die Anglo-Boereoorlog was daar baie beseerdes wat in die hospitaal opgeneem is. Een van die beseerdes was ‘n kakie; ‘n Engelse soldaat wat verpleeg is deur ‘n Boerenooi. Hulle het dadelik op mekaar verlief geraak en hulle het geweet dat hulle geluk nie lank sou duur nie. Wanneer dit skemer geword het, het hulle mekaar onder die bome, wat die hospitaal omring, ontmoet. Hulle het besluit dat hulle trou aan mekaar kan sweer, en dat hulle gaan trou.

Sy het die ja-woord gegee en hom omhels, maar, voor daar enige iets kon gebeur is hulle getref deur ‘n Longtom-koeël en het hulle in mekaar se omhelsing gesterf.

Wanneer jy hulle sien, honderd jaar later, lyk hulle nog so verlief soos op daardie ongelukkige nag. Die gedaantes van die kakie en verpleegster staan tussen die bome en wanneer verliefdes hulle sien sal daar geluk vir hulle wag, want die Legendes van Ladysmith sien alles raak.

Barbara Lewis
Kopiereg Barbara Lewis
Illustreerder: Henrico Greyling
2003-11-01
0
Would love your thoughts, please comment.x